Over geldzaken

In de artikelen ‘Over geldzaken’ nemen we je mee door de financiële wereld en lichten we een aantal belangrijke zaken toe. We zullen stilstaan bij leningen, hypotheken, spaarvormen, beleggingen, rentetarieven, BKR en veel meer.

Risicometer leningen
Als je besluit geld te lenen, bijvoorbeeld om een verbouwing te bekostigen of een grote aanschaf te doen, zul je in aanmerking komen met talloze leningen. Er zijn op deze site voldoende leningen terug te vinden, met allerlei nuttige informatie. Ook raden we je aan om de Risicometer Leningen te doen. Met deze tool kun je namelijk precies uitvinden wat een lening voor jou gaat betekenen. De Risicometer Leningen zoekt uit wat de risico’s van een lening voor jou kunnen zijn. Zo kun je voorkomen dat je een lening afsluit die niet bij jouw situatie past.

Rentestijging
Een groot risico bij leningen is de rentestijging. In de kleine lettertjes staat vaak dat je, ondanks de lage instaprente, wel de verhoogde rentetarieven zult moeten betalen wanneer de rente eenmaal is gaan stijgen. In dat geval kun je een flinke misrekening maken en ben je uiteindelijk een stuk duurder uit dan gedacht. Om dat te voorkomen adviseren we je de rentetarieven van een bank goed in de gaten te houden en zwart op wit vast te laten leggen dat je bij een vaststaande rente blijft. Ongeacht of de tarieven stijgen, betaal je gewoon het vastgelegde percentage. Dan weet je gedurende de looptijd van de lening waar je aan toe bent.

Aflossen van hypotheek
Een hypotheek afsluiten is één. Maar dan moet je ook nog gaan aflossen. Hoe zit dat nu precies in elkaar? Een hypotheek bestaat uit een grote lening. Je zult maandelijks die lening moeten aflossen. Zoals overeengekomen is met de hypotheekverstrekker of de bank betaal je een deel van die aflossing per maand. Maar daar komt dan ook nog rente bij. De rente is het geen waar de banken aan verdienen. De rente kan een vast of variabel percentage zijn van de volledige hypotheeksom. Wanneer je grote delen tegelijk aflost, kan de rente dalen. Het is dus goed om je in deze informatie te verdiepen. Zo hou je de aflossing zelf in de hand, evenals de hoogte van de rente.

Ga in gesprek
Geldzaken vormen een breed begrip. Leningen en hypotheken hebben veel overeenkomsten, maar ook weer veel verschillen. En wat is beter, sparen of beleggen? Omdat die vragen per persoon verschillen zal het ons niet lukken daar een passend antwoord op te geven. Wij geven alleen advies. Wel raden we je aan om met je vragen in gesprek te gaan bij een financieel expert. Iemand met verstand van geldzaken zal je veel beter kunnen begeleiden. Financieel experts vind je bij een bank of kredietverstrekker, maar ook op het internet.