Geld en zo

Alle informatie die van belang kan zijn over geldzaken vind je hier. We lichten leningen en hypotheken toe, doen uit de doeken welke spaarvormen en beleggingsfondsen er zijn en laten je de risico’s van geld zien.

Risicometer leningen
Als je besluit geld te lenen, bijvoorbeeld om een verbouwing te bekostigen of een grote aanschaf te doen, zul je in aanmerking komen met talloze leningen. Er zijn op deze site voldoende leningen terug te vinden, met allerlei nuttige informatie. Ook raden we je aan om de Risicometer Leningen te doen. Met deze tool kun je namelijk precies uitvinden wat een lening voor jou gaat betekenen. De Risicometer Leningen zoekt uit wat de risico’s van een lening voor jou kunnen zijn. Zo kun je voorkomen dat je een lening afsluit die niet bij jouw situatie past.

Risico’s van beleggingen
Beleggen kan je veel geld opleveren. Zeker wanneer je een beetje ervaring hebt in beleggingen en precies weet waar je moet zijn, kun je er flinke winst uithalen. Maar aan beleggen kleven ook risico’s. Je weet immers nooit van tevoren wat er met een beleggingsfonds gaat gebeuren. Je moet wat dat betreft weten wat er in de economie speelt. Om de risico’s rondom beleggingen te beperken willen we je adviseren om de informatie over beleggingen op deze site goed door te nemen. Op die manier kun je jezelf behoeden voor een grote misstap. Je zou immers niet de eerste zijn die flink het schip ingaat met beleggen.

Dalende rente bij hypotheek
De meeste mensen die een hypotheek afsluiten, laten de rente voor een bepaalde tijd vastleggen. Dat biedt zekerheid. Zeker als er een goed rentetarief geldt, is het een voordeel om die vast te kunnen laten leggen. Maar wat als de rente daalt terwijl je hem net hebt laten vastleggen? In dat geval zullen veel mensen de lagere rente aan willen gaan, maar moeten ze een boete betalen. En dat schrikt mensen af. Want een boete klinkt als teveel betalen. Maar dat is niet altijd zo. Het beste is om in zo’n geval een sommetje te maken. Reken uit wat je kwijt zou zijn als je de hypotheek aflost tegen de huidige rente. Als dit meer is dan de boete, kun je overwegen om die boete voor lief te nemen, maar wel tegen een gunstiger tarief te gaan aflossen. Dan betaalt die boete zich gedurende de looptijd vanzelf weer terug.

Lees de kleine letters
De afgelopen alinea’s zijn de leningen, beleggingen, hypotheken, rentetarieven en spaarvormen je om de oren gevlogen. Wanneer je van plan bent jezelf een financieel product aan te laten meten, ben je voorzien van informatie. Je kunt zelf het beste bepalen of je genoeg informatie hebt. Is dat niet het geval, neem dan de tijd om nog meer verdieping te zoeken. Als laatst willen we je waarschuwen om altijd te letten op de kleine lettertjes. In contracten en overeenkomsten worden vaak mooie termen gebruikt, maar zorg dat je precies weet wat ze betekenen. Want het is straks jouw handtekening die eronder moet staan!